In deze Blog gaan we verder in op de online vindbaarheid van je bedrijf. Waar we het in deel één vooral over SEO gehad hebben pakken we nu ook SEA erbij. Ook SEA is een belangrijk middel om de vindbaarheid van jouw bedrijf te vergroten en op die manier te overleven tussen de ongeveer zeventigduizend andere webwinkels.

SEO & SEA, de verschillen

Zoals in deel één van dit blog al beschreven is SEO een belangrijk hulpmiddel om je online vindbaarheid te vergroten. Toch zal SEO veel bedrijven en ondernemingen nog niet veel zeggen en bovendien klinken de vele verschillende begrippen voor niet kenners als wartaal. In dit blog ga ik daarom de begrippen SEO & SEA uitleggen en met elkaar vergelijken. Op die manier wil ik duidelijk te maken wat de beste optie is voor jouw bedrijf.

Wat zijn de verschillen?

SEO en SEA zijn beide methodes om je online vindbaarheid te verbeteren, maar wat zijn de verschillen? De een staat voor search engine optimization en de ander voor search engine advertising of wel zoekmachineoptimalisatie en zoekmachineadverteren. Wat SEO is, hebben we in deel één over online vindbaarheid al uitgelegd, door middel van slim gebruik maken van bepaalde woorden en in de broncode duidelijk neerzetten waar het bedrijf voor staat kom je hoger in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google terecht. SEA werkt anders, door gebruik te maken van SEA komt je bedrijf gauw bovenaan in de zoekresultaten te staan. Er staat dan een klein blokje met ”advertentie” voor.

seo resultaten in de zoekmachinesea advertenties in de zoekmachine

In de bovenstaande afbeelding zie je hoe bedrijven verschillend naar voren komen als je kiest voor SEO of SEA. Met SEA komen bedrijven makkelijk bovenaan de zoekresultaten te staan. het grote nadeel hiervan is dat het geld kost. Je kan bij Google aangeven op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Naarmate je meer woorden aangeeft lopen de kosten voor het adverteren op.

Directe resultaten of lange termijn

Een ander belangrijk verschil is dat er eigenlijk een keuze gemaakt wordt tussen de lange termijn en directe resultaten. Het opstarten van een SEO campagne kost veel tijd en bovendien zal het ongeveer een half jaar duren voordat er duidelijk zichtbare resultaten zijn. Daarna is het relatief makkelijk om de zaken op orde te houden om een SEO groei te handhaven.

Voor SEA betaal je maandelijks en het zorgt ervoor dat jouw bedrijf gelijk bovenaan komt te staan bij klanten die zoeken op woorden die je zelf kunt aangeven (mits je genoeg bied op de zoekwoorden). Het levert dus gelijk resultaat op, maar zodra je stopt met betalen verdwijnt je pagina ook gelijk van de hoogste resultaten. Een andere manier om direct resultaat te halen is door veel gebruik te maken van Facebookmarketing, via Facebook kan je snel heel veel volgers bereiken. Lees daar meer over in het artikel daarover op dit blog. Met SEO maak je dus een duidelijke keuze voor de lange termijn en met SEA kies je voor het tegenovergestelde.

De kosten

Om nog even terug te komen op de kosten van een SEO of SEA campagne, het is natuurlijk niet zo dat een SEO campagne gratis is en je voor SEA bakken met geld neerlegt. In een SEO campagne gaat veel tijd en moeite zitten. Bij de eindafrekening zal blijken dat een dergelijke campagne zeker geld heeft gekost. Hier krijg je dan wel blijvende resultaten voor terug. Voor een SEA campagne betaal je een vast bedrag aan opstart kosten en daarna maandelijkse kosten gebaseerd op de aantal clicks en de costs-per-click. Dit zorgt ervoor dat het uiteindelijk hoog in de kosten gaat lopen. Maar het kan je bedrijf wel een snelle impuls geven op de markt.

Let op!

Wat veel mensen weten, is dat je voor een AdWords campagne op Google betaald per click. Er worden veilingen gehouden per zoekterm en gaat niet alleen om het hoogste bieden. Om de winnaar van een veiling te bepalen, wordt er naar meerdere dingen gekeken. Één van die belangrijke dingen is SEO. Dit houdt in dat, wanneer jouw SEO niet op orde is, je meer zal betalen voor je SEA campagne. Veel startende ondernemers hebben de fout gemaakt direct te investeren in SEA in plaats van SEO, daarom hebben ze onnodig veel kosten gemaakt om op korte termijn leads te krijgen. Als ze in eerste instantie een goede SEO campagne hadden uitgevoerd, waren de kosten voor de SEA campagne oog lager. Dit is dus enorm belangrijk om mee te nemen! Overweeg je om een SEA campagne te doen? Denk er eerst aan of je SEO wel goed is!

We hebben het nu vooral gehad over SEO en SEA. Dit zijn algemene termen voor vindbaarheid bij search engines. Echter, wordt er veelal Google gebruikt door consumenten. Daarom zal het volgende blog (deel III) gaan over Google Adwords (SEA op Google).

Denk je eraan zelf een SEO of SEA  campagne op te zetten, maar ligt jouw specialisatie eigenlijk niet op dit gebied? Dan is het verstandig te overwegen om dit uit te besteden. Ja dat kost in eerste instantie (meer) geld, maar dat geld verdien je dubbel en dwars terug gezien deze specialisten precies weten waar ze mee bezig zijn.

Wat de beste optie is voor jouw bedrijf is niet simpel te zeggen, en zal per bedrijf verschillen. Als je nou geïnteresseerd bent geraakt in online vindbaarheid en je afvraagt wat voor jouw de beste optie is, neem dan gerust contact op voor een gratis intake!

Schrijf je in voor een gratis analyse

Ter waarde van €270. We nemen contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Recente Posts