In deze Blog zullen we zullen we je, in meerdere series, uitleggen hoe jouw bedrijf online makkelijk vindbaar kan worden. Online vindbaarheid is één van de belangrijkste factoren voor het slagen van een webshop of zelfs een fysieke winkel. Inmiddels zijn er al zo’n zeventigduizend webwinkels. Als retailer zul je je moeten onderscheiden ten opzichte van de massa, online vindbaarheid is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

SEO, Title-tags & Meta-tags 

Iedereen kent het, je bent op zoek naar iets willekeurigs, dat kunnen je nieuwe sportschoenen, je nieuwe telefoon of een nieuw abonnement op de krant zijn. In bijna alle gevallen begint de zoektocht bij een zoekmachine. Ik kan voor veel mensen spreken als ik zeg dat een dergelijke zoektocht vaak niet verder komt dan de eerste pagina van de Google search. Daarom is het van groot belang om als bedrijf bij de bovenste pagina’s te staan in de zoekmachine. Hoe krijg je dat als bedrijf zijnde voor elkaar? 

Uit onderzoek van Slingshot blijkt dat maar liefst 18,2% van de Google gebruikers gelijk de eerst mogelijke optie aanklikt, bij de tiende optie is dit percentage al gedaald naar ongeveer 1%.

bron: digital.relevance.com

Door gebruik te maken van SEO kan je jezelf het best vindbaar maken op het internet. SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization, in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie. Kort gezegd betekent dit het optimaliseren van websites voor mensen die zoekmachines gebruiken.

Hoe gaat SEO in zijn werk

Title-tags

SEO helpt bedrijven hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te komen. Allereerst zijn paginatitels van belang bij de zogenaamde zoekmachineoptimalisatie. Een belangrijk aspect hiervan is veel gebruik te maken van unieke titels of title-tags. Dit zijn, zoals in de onderstaande afbeelding te zien is, de eerste koppen die te zien zijn na het invoeren van een zoekactie.

bron: Socialbrite.org

Deze titels blijven uniek door ze kort en duidelijk op te schrijven, zorg ervoor dat de titel gelijk het onderwerp en de inhoud van de pagina duidelijk maakt. Een goede titel is niet alleen van belang voor de online vindbaarheid. Het is ook de eerste vorm van contact met de klant, het is de eerste zin die zichtbaar is bij de zoekresultaten. De klant leest de titel en kan op basis daarvan al bepalen of een website geschikt is. Een goede titel van een startpagina bevat bijvoorbeeld de naam van je bedrijf en de belangrijkste aandachtsgebieden.

Meta-tags

Ten tweede zijn zogenaamde meta-tags belangrijk. Dit is een lastige benaming voor de tekst onder de titel die verschijnt bij de zoekresultaten. Door meta-tags kan een gebruiker snel zien of de inhoud van een pagina past bij waar hij of zij naar op zoek is. In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een meta-tag. De woorden waar op gezocht is worden vetgedrukt uitgelicht.

Een trucje om met je meta-tags bovenaan de zoek resultaten te komen is ze te beginnen met de letter A. Veel zoekmachines werken met een alfabetische volgorde, als meerdere sites er hetzelfde uitzien zal een meta-tag die met een a begint vaak hoger tevoorschijn komen. Let wel op, het moet wel een logisch verhaal zijn. De meta-tag beginnen met een met alleen een hoofdletter A heeft geen zin, die truc kennen zoekmachines ook. Voor bijvoorbeeld een telefoonzaak is het handig om te beginnen met een zin als ”Alles voor u telefoon”.  zo kan je als retailer de online vindbaarheid van jouw bedrijf met simpele trucjes vergroten.

Hoe past u uw title- & meta-tags aan?

Title- & meta-tags kunnen worden aangepast in de broncode van een website. De broncode is simpel te vinden door via de rechtermuisknop op paginabron weergeven te klikken. Een broncode ziet er in eerste instantie heel ingewikkeld uit maar dat valt eigenlijk best mee.

In deze code zijn de title- en meta-tags vrij makkelijk aan te passen. Tussen de twee stukjesmoet de title-tag komen te staan. En na het stukje dat begint met

Denk vanuit de klant

Zoals we in het vorige artikel over omnichannel al benadrukten is het misschien wel het allerbelangrijkst om de klant centraal te zetten. Hoe zou een mogelijke klant op zoek gaan naar een bedrijf? Probeer de vindbaarheid van uw bedrijf zo neer te zetten dat u als klant er als eerste bij zou uitkomen. Denk vanuit de klant!

Schrijf je in voor een gratis analyse

Ter waarde van €270. We nemen contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Recente Posts