Online marketing is in de hedendaagse markt de sleutel voor een geslaagd bedrijf. Door middel van online marketing, zie ook onze blogs over online vindbaarheid, zijn duizenden mensen en potentiële klanten te bereiken. Maar juist online marketing is een van de moeilijkste dingen om goed uit te voeren. Er zijn enorm veel mogelijkheden om hierin te investeren en wat vandaag nog de beste optie is kan morgen alweer anders zijn. Online marketing is een markt die, zeker met de komst van alle social media, constant veranderd. In deze blog gaan we de verwachtingen en online trends voor het komende jaar bespreken zodat jij hier geen fouten in gaat maken.

Video

Video was in 2017 al een belangrijk iets, en dit gaat in 2018 alleen maar doorgroeien. Dit komt met name door Facebook, het grote brein achter dit platform, Mark Zuckerberg heeft aangekondigd dat Facebook doorgaat met het motto ‘video first’. Dit betekend simpelweg dat als je online content deelt op Facebook je met een filmpje een grotere kans hebt om op iemands tijdlijn te verschijnen dan met alleen tekst of een afbeelding. Daarnaast is het aangetoond dat mensen sneller naar een filmpje blijven kijken dan dat ze een lap tekst lezen. Tijd investeren in video content is dus een must in 2018. Dit kan al heel simpel, er zijn verschillende apps waar mee je al op je telefoon verschillende filmpjes kunt editen en bewerken. Wees hier vooral niet te kieskeurig mee, de kwaliteit is minder belangrijk zolang de inhoud van je content relevant is blijven mensen kijken.

Facebook advertising

De tweede belangrijke trend is de opkomst van Facebookadvertising. Zoals in onze vorige blog al genoemd wordt dit komend jaar een belangrijke manier van adverteren. Via Facebook is het al mogelijk om voor enkele euro’s per dag advertenties te plaatsen. Bovendien is Facebook een platform dat wereldwijd miljarden bezoekers heeft en kan je makkelijk aangeven welke personen je wilt bereiken waardoor je snel de juiste mensen bereikt! Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Google AdWords lijkt de prijs-kwaliteitsverhouding bij Facebook en stuk beter. Daarom verwachten wij ook dat een hoop bedrijven komend jaar meer geld zullen gaan investeren in deze vorm van adverteren.

Personaliseren

Je content personaliseren wordt in 2018 heel belangrijk. Doordat er via alle social media enorm veel informatie op gebruikers afkomt daalt de spanningsboog. Potentiële klanten scrollen in een oogwenk voorbij content die ze niet belangrijk of interessant vinden. Het is dus van belang met je content in te spelen op de interesse van je doelgroep. Vallen bijvoorbeeld millennials binnen je doelgroep, gebruik dan grote evenementen of gebeurtenissen in je advertenties en link deze aan je eigen bedrijf in de advertentie, potentiële klanten hebben affiniteit met het evenement, linken dit aan jouw bedrijf en komen zo sneller bij jou terecht. Als men een connectie ziet met een bericht blijven ze het lezen, anders is het snel door naar het volgende bericht.

Ephemeral content

een explosief opkomend fenomeen in de online marketing is zogenaamde ephemeral content, dit is content die je plaatst en die kort daarna weer verdwijnt. Het platform dat hiermee is begonnen is Snapchat en al snel volgden Instagram, Facebook en WhatsApp gekomen met de mogelijkheid om verdwijnende verhalen te plaatsen. Het mooie aan deze content is dat het niet opdringerig is, omdat de content binnen een bepaalde tijdsperiode weer verdwijnt maak je mensen nieuwsgierig en trigger je ze om er zelf op te klikken. En dit gebeurd massaal, Mercedes bereikte in het Verenigd Koninkrijk ruim 2.5 miljoen unieke personen met een Instagram story campagne.

Direct klantcontact

Met de al eerder genoemde lading aan informatie die tegenwoordig op mensen afkomt wordt direct en persoonlijk contact door klanten gewaardeerd. Het wordt in 2018 heel belangrijk om dichtbij de klant te staan. Als klanten vragen hebben moet hier snel op gereageerd worden. Steeds meer bedrijven gaan inzetten in een snelle WhatsApp mogelijkheid, deze app heeft in Nederland bijna elf miljoen gebruikers en is daarom een makkelijke manier om contact met klanten te leggen en te onderhouden. Een klant is tegenwoordig bijna altijd online en verwacht dat ook van jou als bedrijf. Een ander snel opkomend product hiervoor zijn chatbots, dit is een software die menselijk contact simuleert. Dit zorgt ervoor dat klanten altijd snel antwoord krijgen op simpele vragen, als de informatie voor de bot te moeilijk wordt kan de gespreksvoering worden overgenomen door echt menselijk contact. Vooral voor bedrijven met een groot aantal klanten is deze optie aantrekkelijk omdat chatbots een stuk goedkoper zijn dan menselijke krachten.

Omnichannel

We kennen allemaal de winkels in de winkelcentra. Voor eeuwen lang zijn het deze winkels geweest waar men hun inkopen deed. Tegenwoordig is dat anders. Het gaat niet alleen meer om de fysieke winkels, maar iets nieuws is op komen zetten, namelijk de webshops. De opkomst van de webshop is zo snel gegaan, dat fysieke winkels zich aan hebben moeten passen. Een tijd lang is er gedacht dat de gehele retail markt over zou gaan naar online shoppen via webshops. Echter, in de laatste jaren is gebleken dat dit niet helemaal waar is. Grote webshop ketens zoals Amazon hebben besloten toch fysieke locaties te openen waar consumenten producten kunnen kopen. Dit is niet voor niets, want ook deze webshop giganten hebben zich gerealiseerd dat het fysieke winkelen er altijd zal zijn. Maar de consumenten hebben zich wel aangepast. Wanneer consumenten (fysiek) gaan winkelen, wordt er vaak van te voren via internet bekeken welke winkels ze gaan bezoeken. Sterker nog, tijdens het winkelen worden er vaak zelfs nog prijzen vergeleken via de mobiel!

Precies om deze reden is er een nieuwe trend die te maken heeft met online marketing, namelijk Omnichannel. Als fysieke winkelier moet je meegaan met de tijd en de consumenten de mogelijkheid bieden online onderzoek te doen om ze zo vervolgens naar de fysieke winkel te leiden. Andersom wil de consument in veel gevallen toch fysiek de producten bekijken voordat ze een aankoop doen. Dit heeft alles te maken met het ervaren van een product, een ervaring die je alleen mee krijgt wanneer je fysiek gaat winkelen. Daarom is een omnichannel strategie van groot belang. Dit houdt in dat retailers via meerdere kanalen hun producten aanbieden. Denk hier aan bijvoorbeeld de fysieke winkel en de webshop, maar ook aan online filialen als bol.com. Hier bovenop komt nog een nieuwe trend die wij in een ander blog (Upcoming) zullen bespreken, want er wordt tegenwoordig ook veel meer gekocht via native mobile apps!

Native advertising

Native advertising is adverteren in de vorm van content, dus eigenlijk waar wij van MC eCom nu ook mee bezig zijn. Je biedt je klanten informatieve online content aan. Hier gebeurd dat in de vorm van een online blog, maar native advertising kan bijvoorbeeld ook een informatieve video zijn die je via Facebook verspreid en waardoor er potentiële klanten kunnen doorklikken naar je website. Native advertising is één van de snelst groeiende manieren van adverteren. In deze manier van adverteren gaat nu ruim 50 miljoen euro aan advertentie bestedingen om, en het is de verwachting dat in 2020 ruim 40 procent van alle advertentiebestedingen in native advertising wordt gestopt. Het grote voordeel van native advertising is je de klant informeert, een klant komt zelf kijken omdat hij of zij de advertising interessante content vindt. Hij zal zich dus niet aan je content ergeren, wat bij normale gedisplayde advertenties wel kan gebeuren.

Genoeg om aan te werken

Er is in 2018 dus genoeg om mee bezig te zijn. Wat wel weer blijkt is dat de markt het afgelopen jaar weer enorm veranderd is. Grote platformen als Facebook en Instagram hebben ingezet op onder andere video en ephemeral content. Het is komend jaar heel belangrijk om ook hier actief mee bezig te zijn en snel in te spelen op veranderingen binnen de online marketing. Hier zal veel tijd in gaan zitten, maar zal zich ook zeker uitbetalen. Bij MC eCom zijn we hierin gespecialiseerd en houden we veranderingen snel bij.

Upcoming

In onze volgende blogpost gaan we het hebben over opkomende mogelijkheden om jouw online marketing perfect op orde te krijgen. De nieuwste manieren en trucjes komen daarin naar voren. Wil je hier meer over weten blijf onze blog dan vooral volgen!

Schrijf je in voor een gratis analyse

Ter waarde van €270. We nemen contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Recente Posts