Online vindbaarheid Deel IV: Facebook Advertising

facebook-box-1334045_1920

In de vorige blogpost ”facebook onmisbaar, maar waarom?”, zijn we ingegaan op hoe je Facebook als platform het beste kunt gebruiken om jouw bedrijf te beter te profileren op de markt. Daarnaast hebben we de basis van het Facebook adverteren uitgelegd. In deze post gaan we dieper in op het adverteren via Facebook en waarom dit een aantrekkelijke optie kan zijn voor jouw bedrijf. Ook maken we de vergelijking met het in deel III uitgelegde Google AdWords.

Facebook advertising

Wat Facebook in eerste instantie al heel aantrekkelijk maakt is het grote aantal gebruikers van het platform. In Nederland heeft Facebook bijna tien miljoen actieve gebruikers, dit zijn gebruikers die het platform dagelijks gebruiken. Via Facebook adverteren is het ook nog eens vrij eenvoudig een doelgroep aan te wijzen omdat je heel specifiek kan aangeven wat voor mensen je zoekt. In ons geval kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor mensen die Lightspeed liken tussen de 20 en 50 jaar, op die manier bereik je mensen die ook oprecht in jouw bedrijf geïnteresseerd zijn, wij zouden er bijvoorbeeld niks aan hebben om gepensioneerde ouderen van 75+ te bereiken maar voor andere bedrijven zou dit weer anders kunnen zijn (de vraag is wel hoeveel van deze mensen nog echt actief op Facebook zitten). Het bepalen van een juiste doelgroep is van groot belang. Via de Facebook Ads manager kun je snel zien hoe je campagne loopt, gaat het goed? dan heb je de doelgroep waarschijnlijk goed ingeschat. Gaat het minder? dan zitten jouw klanten waarschijnlijk toch in een andere doelgroep en moet je die gaan aanpassen.

Verschillende mogelijkheden

Facebook biedt voor adverteren enorm veel verschillende opties. Het is natuurlijk fijn dat er veel verschillende opties zijn, maar dit maakt het ook een stuk minder overzichterlijker. Voor veel bedrijven is het lastig om te bepalen welke optie de beste keuze is. Wil je bijvoorbeeld adverteren zodat er meer doorgeklikt wordt naar je website of wil je juist meer likes op de Facebookpagina van je bedrijf krijgen? Wil je aanbiedingen promoten of juist dat je content meer gelezen wordt? En zo kunnen we nog doorgaan. Denk goed na over welke optie het best is voor jouw bedrijf.

CPC & CPM

Qua betaling biedt Facebook eigenlijk twee verschillende mogelijkheden aan, CPC en CPM. Deze mogelijkheden staan voor cost per click (CPC) en cost per mille (CPM), oftewel kosten per klik of per duizend views. Voor doorkliks naar je website of kliks op je bericht gaat CPC in zijn werking en betaal je dus per klik. Je kan er ook voor kiezen om CPM te betalen, dan betaal je bijvoorbeeld voor het unieke bereik van je advertentie per dag of voor het aantal weergaven op de wall van mogelijke klanten. zowel voor CPC als CPM liggen de kosten per klik op per view in de centen. Echter, omdat je via Facebook al snel aan de duizenden views zit kunnen deze kosten nog wel oplopen.

Net als Google AdWords, zie ook de blog hierover, is het bij Facebook advertising mogelijk om een dagbudget in te stellen. Facebook zorgt er dan voor dat het adverteren stopt op het moment dat de advertentiekosten te hoog oplopen. Naast dit dagbudget biedt Facebook ook een looptijdbudget aan, hierbij betaal je een bedrag voor de periode die de campagne moet duren, ook dit bedrag kan je zelf aangeven.

Facebook of Google

Op de vraag of jouw bedrijf beter voor Facebook advertising of voor Google AdWords kan kiezen is niet zomaar een antwoord te geven. Dit hangt van heel veel factoren af. Maar beide manieren van adverteren hebben voor- en nadelen. Als je via Facebook wilt adverteren is het makkelijk een heel groot publiek te bereiken, bovendien is het makkelijk om een duidelijke doelgroep te kiezen, zo komen de advertenties op de goede plaats terecht. Het grote voordeel van Google AdWords is dat de klant ‘warm’ is. Dit houdt in dat een klant op zoek is naar een bepaalde dienst of een bepaald product. Als een klant dit product vervolgens vindt via Google zal hij sneller tot koop overgaan dan als een klant via Facebook op je website terecht komt. Mensen gaan in eerste instantie namelijk niet Facebook op om iets te gaan kopen, dit is een feit en maakt Google AdWords aantrekkelijk. Het is dan wel weer zo dat de kosten per klik via Google AdWords in de (soms tientallen) euro’s liggen, terwijl de kosten per klik op Facebook in de  centen liggen. onderaan de streep zou het dus nog steeds kunnen dat adverteren via Facebook voordeliger uitvalt, dit heeft er onder andere mee te maken dat Facebook Advertising relatief nieuw is.

Wat in ieder geval blijkt is dat online adverteren niet iets is dat je zomaar even doet. Het is een proces waar veel tijd en geld in gaat zitten. Als je er weinig aandacht aan besteedt kunnen de kosten hoog oplopen en bereik je er weinig mee. Maar als het goed gebeurt kan het je bedrijf een enorme boost geven. Onder aan de streep is het vaak goedkoper om diensten als deze uit te besteden aan experts die hier dag en nacht mee bezig zijn. Zo betaal je nooit onnodig veel aan lastige platformen als Google en Facebook. Denk je na het lezen van deze blog nou, dit kan ik misschien ook wel gebruiken. Dan kunt u zich hieronder aanmelden voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek!

Meld je nu aan voor een gratis advies gesprek!

 

Leave a Reply