In de vorige blogs is er al gesproken over de online vindbaarheid van je website en op welke manieren je website invloed kan hebben op bijvoorbeeld de Conversieoptimalisatie. In deze blog gaan we in hoe de betrouwbaarheid van je website invloed kan hebben op deze kenmerken. 

Opkomend probleem

Steeds meer aankopen worden gedaan door middel van het internet. Consumenten beginnen zich steeds meer te realiseren dat ze niet meer de deur uit hoeven om iets te kopen. Deze groei biedt vele mogelijkheden voor organisaties maar brengt ook een probleem met zich mee. Oplichters zien ook mogelijkheden bij deze groei en het aantal nep-webwinkels is daarom ook flink gestegen. Volgens de consumentenbond.nl zijn minstens 1 op de 5 webwinkels in Nederland nep.

Afbeeldingsresultaat voor nepwebwinkels

Het is daarom ook belangrijk om een  website zo betrouwbaar mogelijk te maken. Niet alleen consumenten kijken namelijk naar de betrouwbaarheid van een website, ook zoekmachines zoals Google maken gebruik van betrouwbaarheid als factor bij het bepalen van de positie bij zoekresultaten. Zodra de betrouwbaarheid van een website in orde is, zal dit daarom ook positieve invloed hebben op de SEO en conversie optimalisatie.

Factoren die invloed hebben op de betrouwbaarheid van je website

Als je als bedrijf een website maakt, wordt dit ook gelijk een online visitekaartje. Dit visitekaartje moet (potentiële) klanten overtuigen om voor jou te kiezen en niet voor een concurrent. Nu is er online al veel te vinden over hoe je een website betrouwbaar over kan laten komen. Hierbij zijn er veel verschillende en gespecificeerde adviezen beschikbaar. Uit deze adviezen blijken de volgende thema’s het meest prominent naar voren te komen.

–        Design

–        Bedrijfsinformatie

–        Recensies

–        Betrouwbare bewijsstukken

–        Terugkoppeling buiten eigen website om

Bedrijven kunnen hier ook hun eigen invulling aan geven. De hierboven genoemde thema’s zijn enkele (belangrijke) richtlijnen om je website betrouwbaarder te maken.

Let er wel op dat je het simpel moet houden, zodra er teveel focus ligt op de betrouwbaarheid van de website, kan dit er voor zorgen dat het een negatieve invloed heeft op bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid. Door bijvoorbeeld een groot aantal links toe te voegen.

SEO

Naast dat een website betrouwbaar moet ogen voor consumenten heeft de betrouwbaarheid ook invloed bij de zoekresultaten van Google en daarbij de SEO van een website. Zoals al eerder voorbij is gekomen in onze blogs, zijn er veel aspecten die je positie bij een zoekopdracht bepalen. Een van de aspecten die google bekijkt op het gebied van de betrouwbaarheid is de trust-score die een website heeft. De Trust-score is gebaseerd op de Trust flow. Met de Trust flow wordt de betrouwbaarheid van een link weergeven. Dit wordt beoordeeld aan de hand van de website waar de link naar toe verwijst. De Trust score wordt dan bepaald op een schaal van 0 – 100 op kwaliteit en hoeveel betrouwbare links er op de website aanwezig zijn. Op de website Kliq wordt hier verder op ingegaan. Of deze links betrouwbaar zijn kan worden gemeten door middel van  een Backlink Checker. Een betrouwbare tool hiervoor is Majestic SEO.

Een tool zoals Majestic maakt gebruik van hun verzameling van websites waarvoor de betrouwbaarheid al is bepaald. Zodra een link van je website verwijst naar een van de websites in de data base van Majestic krijg je een hogere Trust flow.

Verder is Google bezig om een nieuwe vorm van het beoordelen van een Trust-score. Dit gebeurt aan de hand van een Knowledge-Based Trust-score. De links die op een website staan zijn niet meer de kern van de beoordeling van een website, maar er wordt meer gekeken naar de kwaliteit van het aantal feiten op de website. Om dit te doen zijn er feiten verzameld en worden deze naast de informatie van de website gelegd. Als de gegevens niet overeenkomen wordt een website sneller gezien als onbetrouwbaar en gaat dit ten koste van de geloofwaardigheid.

Tot slot kan Google ook nog een service aanbieden om de betrouwbaarheid van een website te controleren. Dit kan worden gebruikt door (potentiële) klanten wat, als het niet op orde is, schadelijk kan zijn voor je bedrijf.

Conclusie

De betrouwbaarheid van een website is een  belangrijk onderdeel van E-marketing. Ten eerste is het een visitekaartje voor (potentiële) klanten. Het moet de doorslag zijn om de klant voor jou te laten kiezen en niet voor een concurrent. Daarbij heeft betrouwbaarheid ook invloed op de SEO van je bedrijf. Zodra de Trust-Score van een bedrijf gevaarlijk hard daalt kan dit negatieve invloed hebben op je bedrijf. In deze blog zijn globaal de aandachtspunten van een betrouwbare website besproken en uitgelegd waar dat invloed op heeft, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Om de betrouwbaarheid van je website te controleren of wil je weten hoe je de betrouwbaarheid kan verbeteren? Plan dan een gratis gesprek in.

Schrijf je in voor een gratis analyse

Ter waarde van €270. We nemen contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Recente Posts