Facebook is de afgelopen maanden negatief in het nieuws geweest. Mark Zuckerberg lag onder vuur nadat de data van 50 miljoen gebruikers was gelekt. Deze data is gebruikt door Cambridge Analytica die de data heeft ingezet voor marketingcampagnes. Vervolgens kwam de campagne #deletefacebook op gang. Dit kwam ook in Nederland terecht en onder andere ook presentator Arjen Lubach was voorstander en maakte een Facebookevenement aan. Het gevolg was dat Facebook de manier waarop data en informatie van gebruikers verzamelde, gewijzigd moest worden. Hierdoor kwamen er ook een aantal wijzigingen voor het adverteren voor bedrijven. Kortom, een hoop ellende en een dieptepunt voor Facebook.

Je zou dus wel kunnen zeggen dat dit niet de meest verstandige tijd is om op Facebook te adverteren. Je bedrijf associëren met een platform dat een hoop schandalen achter de rug heeft, is misschien niet de slimste marketingstrategie. Toch hoef je de hoop nog niet op te geven. In deze post geven we je vijf redenen waarom het nog steeds de moeite waard is om op Facebook te adverteren.

1. Bedrijven zien weinig verandering in hun Facebook Marketing

Volgens Marketingland heeft het schandaal met betrekking tot Cambridge Analytica weinig impact gehad op adverteerders en als we de site moeten geloven is het weer “business as usual”. De marketingblog vroeg aan een aantal bedrijven of deze iets merkte van de commotie rondom het platform, maar wat betreft de advertenties zat het daar wel goed. De ondervraagde bedrijven zagen allen dat de opbrengst van de Facebook advertenties stabiel was gebleven en dat het geen reden was om te stoppen.

2. De vernieuwde advertentietool werkt nog steeds prima

Facebook heeft de advertentiefunctie wederom gewijzigd en een aantal functies zijn weggevallen. In het nieuwe advertentiemodel kan je niet meer zien hoe groot de groep is waarop je adverteert en daarnaast is het bereik niet meer zichtbaar. Een andere aanpassing is dat je ook niet meer ziet hoe goed concurrerende bedrijven in jouw vakgebied het doen. Hoewel deze functies een aanpassing vereisen, is dit nog steeds geen ramp. Zo zijn er nog een hoop statistieken wel beschikbaar zoals de verschillende segmentaties op het gebied van andere kenmerken. Het lijkt er voorlopig op dat het alleen gaat om deze veranderingen gaat, maar in de toekomst zou het kunnen dat nog meer dingen aangepast zullen worden. Houd daarom de wijzigingen in de gaten en pas je advertentiebudget er maandelijks op aan.

3. Facebook heeft zijn privacy verbeterd dus het vertrouwen in Facebook stijgt weer

Na het Cambridge Analytica schandaal besloot Facebook gelijk maatregelen te nemen. Een excuus van Zuckerberg volgde en de privacymaatregelen werden flink aangescherpt waardoor gebruikers meer controle kregen over hun eigen online veiligheid. Zo kreeg je vorige maand waarschijnlijk al een aantal formulieren te zien toen je de Facebook app opende waarbij je bepaalde voorwaarden moest accepteren. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat jij veiliger door je timeline kan scrollen.

Zo kan je nu kiezen of je advertenties wilt op basis van politieke, religieuze of relatie informatie die jij op Facebook hebt gedeeld of die is verzameld door een van de partners van Facebook. Ook kan je nu de gezichtsherkenning functie uitzetten, zijn de algemene voorwaarden verbeterd en zijn er speciale functies voor mensen onder de 18. Deze maatregelen zorgen ervoor dat jouw privacy beter beschermt wordt en de verwachting is dat het platform hiermee het vertrouwen van zijn gebruiker terug kan winnen.

4. Het aantal gebruikers op Facebook is weer aan het stijgen

Hoewel er dus een kleine daling in vertrouwen was in Facebook blijft het aantal gebruiker nu gewoon weer stijgen. Zo meldt Farmweek dat het sociaal netwerk een kwartaalomzet heeft van 11.9 miljard dollar voor de eerste drie maanden van 2018. Dit is een stijging van 49% als je het vergelijk met het eerste kwartaal van vorige jaar.

Omdat #deletefacebook pas in maart opkwam valt er te twijfelen aan de conclusie die je over deze cijfers mag trekken maar ondanks de boycot liegen de dagelijkse cijfers er ook niet om. Dagelijks gebruiken meer dan 1.45 miljard mensen het social media-platform word maandelijks door ruim 2.2 miljard mensen gebruikt. Wanneer je dus naar het aantal gebruikers kijkt, lijkt #deletefacebook niet meer te zijn dan een druppel op de gloeiende plaat.

5. Facebook is nog steeds te groot en te belangrijk om te negeren

Facebook is ondanks het gedoe nog steeds het grootste social media-platform. Dat betekent dat, hoewel de naam is geschaad, het nog steeds een hele goeie optie is om op te adverteren. Het platform zal nog steeds dagelijks gebruikt worden door miljarden mensen en voor veel bedrijven zal adverteren op Facebook nog steeds belangrijk blijven.

Mocht je dit na het lezen van deze post advies willen over adverteren op Facebook, meld je dan snel aan voor een gratis en geheel vrijblijvend informatiegesprek waarin we je meer informatie en advies kunnen geven.

Schrijf je in voor een gratis analyse

Ter waarde van €270. We nemen contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Recente Posts