Facebook zet het algoritme op zijn kop: wat zijn de gevolgen voor het bereik van bedrijven?

cover fb post

Vorige maand postte Mark Zuckerberg, co-founder en CEO van Facebook, een bericht op zijn eigen Facebookpagina waarin hij meldde dat het sociale mediaplatform wijzigingen zou gaan aanbrengen in zijn algoritme. In de post meldt de CEO onder andere dat de gebruiker minder posts van bedrijven, merken en media zal gaan zien: “As we roll this out, you’ll see less public content like posts from businesses, brands, and media. And the public content you see more will be held to the same standard — it should encourage meaningful interactions between people.” Deze verandering zal grote gevolgen hebben voor het organische bereik van bedrijven die zichzelf promoten op Facebook. In deze post lees je wat het nieuwe algoritme inhoudt, wat de gevolgen zijn en wat de positieve effecten zijn.

PLAN NU EEN GRATIS ADVIES AFSPRAAK IN

Wat houdt de verandering precies in?

Veel bedrijven, merken en media promoten zichzelf via Facebook en doen dit door simpelweg posts te plaatsen. Deze posts kunnen op twee manieren mensen bereiken, organisch en betaald. Organisch wil zeggen door middel van likes, shares en comments waardoor de post zich, op een natuurlijke manier, als een web verspreidt over de Facebookgebruiker. Daarnaast kunnen bedrijven en media ervoor kiezen om betaald mensen te bereiken door geld in een post te stoppen. In het organische bereik zal een verandering plaats gaan vinden, het algoritme van de sociale mediasite wordt aangepast waardoor deze vorm van bereik een stuk lager gaat worden. De Facebookgebruiker zal minder vaak posts van bedrijven gaan zien en het platform zal zich meer gaan richten op contact met familie en vrienden.

Dit geldt voorlopig alleen voor het organische bereik en dus alleen posts waar geen geld in zit zullen minder mensen bereiken. Zuckerberg meldde in zijn bericht op zijn eigen platform dat een team uitvoerig onderzoek heeft gedaan. Uitkomsten hiervan waren dat wanneer sociale media gebruikt zou worden om in contact te komen met mensen waar we om geven, dit beter zou zijn voor onze gezondheid en welzijn. Daarnaast zou deze verbinding met naasten zorgen voor minder eenzaamheid en correleren met geluk en gezondheid.


De post van Zuckerberg op zijn eigen Facebookpagina.

Gevolgen

Hoewel deze verandering dus positief kan uitwerken voor de individuele gebruiker heeft dit grote gevolgen voor bedrijven die zichzelf promoten op Facebook. Op onze blog was eerder al te lezen dat het social media platform een aantrekkelijke optie is voor bedrijven om zichzelf te promoten en veel mensen te bereiken. Echter, deze verandering in het algoritme kan negatief uitpakken en zorgen voor flink wat minder bezoekers van de pagina.

Veel bedrijven gebruiken Facebook als hun voornaamste manier om hun publiek te bereiken en als deze wijzigingen doorgevoerd gaan worden zal dit zorgen voor een minder groot organisch bereik. Minder mensen zullen te weten komen over jouw bedrijf en omdat een groot deel van de Facebookgebruikers het platform als hun referentiekader gebruiken, zijn lange termijn gevolgen dat bedrijven in de vergetelheid zullen raken en een stuk minder publiek zullen trekken.

fb post

Positieve effecten: betaald bereik en videocontent

Toch lijken de veranderingen niet het einde van de wereld te zijn. Experts zeggen namelijk dat dit ook kansen biedt voor bedrijven, merken en media die content van hoge kwaliteit produceren. Simpel gezegd zal het kaf van het koren worden gescheiden. Een bericht met een hoog organisch bereik wordt veel gedeeld, heeft daarnaast veel likes en comments en dit organische bereik van een pagina gaat vaak omhoog door middel van viral video’s. Dit zal veranderen, de gebruiker zal minder van dit soort ‘simpele content’ te zien krijgen waardoor verwacht wordt dat de focus meer op kwaliteit komt te liggen. Voorlopig zal het nieuwe algoritme niet invloed hebben op posts waar geld in zit waardoor gesponsorde content nog altijd de juiste gebruiker kan bereiken. Betaalde content op Facebook zal dus nog belangrijker worden en meer hierover kan je lezen in onze blog over Facebook advertising.

Naast dat betaalde content nog belangrijker wordt, zal ook kwalitatief hoge videocontent nog meer van belang zijn. Zo schrijft Zuckerberg in zijn post dat hij interactie tussen gebruikers wil bevorderen: “We’ve seen people interact way more around live videos than regular ones. Some news helps start conversations on important issues.” Er wordt gespeculeerd over het belang van video’s en wat voor rol deze vorm van content gaat spelen in het nieuwe Facebook algoritme. Duidelijk is wel dat kwaliteitscontent in de vorm van video’s en livevideo’s belangrijker gaat worden.

Speculeren

Het is vooralsnog dus speculeren wat de gevolgen gaan zijn van het nieuwe algoritme. Wel is duidelijk dat het organische berichtbereik flink achteruit zal gaat en de gebruiker minder content van media en bedrijven zal gaan zien. Betaalde posts zullen nog belangrijker worden en ook videocontent zal een belangrijkere rol krijgen. Wat er daadwerkelijk gaat veranderen zal de tijd moeten uitwijzen. Mocht je dit na het lezen van artikel advies willen over het gebruik van Facebook en betaalde promotie, meld je dan snel aan voor een gratis en geheel vrijblijvend informatiegesprek waarin we je meer informatie kunnen geven over Facebook en het vernieuwde algoritme.

PLAN NU EEN GRATIS ADVIES AFSPRAAK IN

 

2 Comments »

Leave a Reply