In de blog ‘the future of retail’ las je al onze voorspelling over hoe retail er in de toekomst uit gaat zien. Naast retail zijn wij gespecialiseerd in online marketing waar ook flink in geïnnoveerd wordt. In deze post leggen we je uit welke Innovaties er allemaal aankomen, hoe deze de online marketing beter gaan maken en wanneer jij je online marketing kan upgraden met een nieuwe technologie.

Artificial intelligence

Artificial intelligence (AI) of in het Nederlands kunstmatige intelligentie is iets creëren dat een eigen vorm van Intelligentie vertoond. Waarschijnlijk denk je bij AI al snel aan films uit de jaren tachtig waarbij zelfdenkende robots de wereld overnemen. Zo ver zijn we nog niet met deze technologie, maar er zijn wel al flink wat uitvindingen die gebruik maken van deze technologie. Denk bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto’s, robots die gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen en vertaalmachines die leren van vorige fouten.

Ook in de online marketing wordt de technologie al gebruikt en zal AI zeker meer gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advertenties op basis van je koopgedrag. Zo wordt alles waar je op zoekt opgeslagen en verwerkt en krijg je op basis van jouw internetactiviteit een hyper-gepersonaliseerde advertentie. Ook wordt AI ingezet om dingen als websitegebruik te verbeteren en wordt het bijvoorbeeld gebruikt om problemen van klanten op te lossen. Ook bij voice search en chatbots wordt gebruik gemaakt van Artificial intelligence, maar hier komen we later in deze blog nog op terug. Voor nu is het belangrijk om te onthouden dat AI nog volop in ontwikkeling is en in de toekomst nog veel meer toegepast gaat worden.

Voice Search en Digital Assistants

Voice search ken je waarschijnlijk in de vorm van Siri of Google Voice Search en je gebruikt dit alleen als je in de auto zit of als je voor de grap iets aan je smartphone wil vragen. Hoewel je denkt dat voice search op dit moment vooral handig is voor mensen die slechtziend zijn of slecht kunnen typen, is de technologie erachter enorm geavanceerd en is de kans groot dat dit de online marketing gaat veroveren. Er zijn zelfs voorspellingen dat voice search het hele surfen op het web en het gebruik van verschillende applicaties gaat vervangen.

Een voorbeeld van deze technologie zijn de verschillende ‘Digital Assistants’ die op dit moment op de markt zijn. Een digital assistants is in feite een speaker waar je tegen kan praten en acties kan laten uitvoeren. Amazon’s Alexa en Google’s Assistant zijn de marktleiders van deze zogenaamde slimme speakers. Het werkt enorm snel en het zal je zoektocht op het web een stuk makkelijker maken. Het vervangt ander mediagebruik, zoals surfen op het web, tv-kijken en radio luisteren. In de grafiek hieronder wordt zelfs voorspeld dat in 2021 ruim 20% van de wereldbevolking gebruik zal maken van zo’n Digital Assistant. In vergelijking, zo’n 50% van de wereld heeft op dit moment toegang tot het internet.

Onder meer Albert Heijn, Unilever, Jumbo, Bol.com en KLM maken al gebruik van voice search als hulpmiddel. Zo kan je bij de supermarkt een boodschappenlijstje opstellen en kan je via KLM je luchtvaartinformatie op halen. In de toekomst moet het ook mogelijk worden om je vlucht via voice te kunnen boeken, maar denk bijvoorbeeld ook aan je producten bestellen door middel van een simpel stemgeluid. Als voice search echt het grote publiek heeft bereikt wordt het dringen voor bedrijven om hoog in de voice resultaten te komen. Probeer hier dus nu al tijd aan te besteden hoe dit precies werkt en of dit binnen jouw online marketing pakket past.

Chatbots

Veel sites hebben tegenwoordig al een chatbot waarbij je aan een geautomatiseerd systeem vragen stelt die hopelijk je probleem kan oplossen. Nu is deze technologie vaak nog gebaseerd op keywords die in je vragen staan waarbij een vooraf opgesteld antwoord wordt gegeven. Door middel van de AI technologie waar we het eerder over hadden zijn chatbots steeds geavanceerder en verbeteren ze zichzelf door fouten. Uiteindelijk zal er niet eens meer een persoon aan te pas te komen om je probleem op te lossen. Doordat chatbots steeds meer op mensen gaan lijken in hun antwoorden zal de reis die de consument maakt een stuk makkelijker worden. Zo hoef je niet uren in de wachtrij aan de telefoon te hangen om geholpen te worden, maar staat er een kunstmatig intelligent systeem op je te wachten om je te helpen.

Er zijn dus een hoop innovaties om naar uit te kijken in de online marketing. Probeer te kijken wat dit voor jou bedrijf kan betekenen en maak zelfs al concrete plannen hoe je dit kan toepassen.

Schrijf je in voor een gratis analyse

Ter waarde van €270. We nemen contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Recente Posts