Het komt waarschijnlijk wel eens voor dat je door je Instagram-feed scrolt en je een toffe jas, broek of paar schoenen tegenkomt die je graag wil kopen. Helaas moet je dan wel eerst de app sluiten, via je webbrowser de site opzoeken en dan nog een zoektocht houden naar het kledingstuk. Sinds vandaag zijn deze tussenstappen verleden tijd. Het fotoplatform heeft namelijk een nieuwe functie geïntroduceerd: Instagram Shopping. Met deze nieuwe optie kan je, zoals de naam al zegt, spullen op Instagram kopen. Wij als online marketing specialisten zijn hier in geïnteresseerd en we zochten gelijk uit hoe het werkt, wat je ermee kan bereiken en voor wie het interessant is.

Hoe werkt het?

Voor de klant is Instagram Shopping heel simpel te gebruiken. In het plaatje hieronder is te zien dat de foto waaruit je iets wil kopen een winkeltas-icoontje bevat rechtsonderin. Wanneer je vervolgens iets ziet dat je tof vindt, kan je op de foto tikken en verschijnen de producten en hun prijzen. Hierna word je, door op die link te klikken, doorverwezen naar de website van de desbetreffende verkoper. Je hoeft hierdoor, zoals in de inleiding al te lezen was, niet allemaal tussenstappen door te lopen die normaal in het verkoopproces op het internet zitten.

Om als webshop je producten op Instagram te kunnen verkopen is de eerste vereiste dat je een bedrijfsaccount hebt en dat deze is gekoppeld met het account van je webshop op Facebook. Wanneer je je producten op Instagram wil verkopen moet je eerst je voorraad op Facebook zetten waarbij je kan kiezen of deze zichtbaar is voor het Facebookpubliek of niet. Vervolgens zal binnen twee weken de functie ‘tag producten’ verschijnen wanneer je een foto plaatst. Wanneer je meer dan negen ‘shop-posts’ hebt geplaatst krijg je op je bedrijfsaccount een mooi shoptabblad waarop de gebruiker alle posts van de webshop te zien krijgt waarop iets te koop staat aangeboden.

Waarom Instagram Shopping?

De voordelen van Instagram Shopping zijn op het eerste gezicht wel duidelijk, mensen zullen sneller beslissen om iets te kopen omdat je een hoop tussenstappen in het aankooptraject overslaat. Wanneer je als webshop veel volgers hebt, bereik je dit grote publiek direct met nieuwe producten. Voor webshops kan dit leiden tot een hogere conversie. Instagram is al langer bezig met deze ‘shopping’ functie die na de update van Maandag 7 mei ook in onze Nederlandse app zit.

Volgens het platform is er in het najaar van 2017 een pilot gestart met een aantal bedrijven waarbij de resultaten hoopgevend waren. Zo was [volgens Instagram zelf dus] bij babykledingwinkel Spearmintlove door het toedoen van de nieuwe functie een toename van het verkeer met 25% en een stijging van de omzet met 8%. Ook schoonheidsproductenzaak Tyme zag een stijging in het verkeer via Instagram tijdens de pilotperiode van 44%.

Ook heeft de nieuwe functie uitgebreide statistieken waarbij je kan zien welke specifieke producten het meeste zijn bekeken in de post en daarnaast wie er op de betaallink heeft geklik. Zo kan je dus producten in een post met elkaar vergelijken en kijken wat wel en niet populair is.

Is het bruikbaar voor Nederland?

Instagram Shopping staat in Nederland dus nog in de kinderschoenen en er is maar een handjevol bedrijven die er nu gebruik van maakt. Daarnaast is de bekendheid van de functie in Nederland nog niet zo groot waardoor nog niet zoveel mensen er gebruik van zullen maken. Zo’n 2,2 miljoen mensen gebruiken dagelijks Instagram in Nederland en de kans is groot dat deze het zullen gaan proberen en er achter komen dat het een handige functie is. Het is dus zeker de moeite waard om het een kans te geven en te kijken of het voor jouw webshop werkt. Let wel goed op dat het ook voor het oog aantrekkelijke foto’s moeten zijn en dat de mensen het ook echt willen kopen. Voorlopig is het gratis en voor iedereen die een webshop heeft te gebruiken en dat is al reden genoeg om het uit te proberen.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over het verkopen van je producten op Instagram of promotie op andere sociale media, wees dan niet bang om contact op te nemen.

Schrijf je in voor een gratis analyse

Ter waarde van €270. We nemen contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Recente Posts