Van alle kanten zijn er geluiden dat de fysieke winkels gaan verdwijnen en dat het hebben van een locatie om je producten te verkopen een verspilling van tijd en geld is. Ook in de statistieken van het CBS is te zien dat er een daling is in alle winkeltypes, behalve de hoeveelheid webshops die flink aan het stijgen is. Toch biedt een fysieke winkel of showroom een uitgelezen kans om te laten zien dat je als bedrijf vernieuwend bent en toch de klant de kans geeft voor een nieuwe ervaring. Uiteindelijk zien we een aantal trends ontstaan; steeds meer winkels starten een webshop, veel (grote) webshops beginnen een pop-up winkel of een showroom en bedrijven creëren een nieuwe ervaring door online en offline met elkaar te combineren. In deze post leggen we je uit wat deze trends zijn en waarom het belangrijk is om de offline marketing niet te verwaarlozen.

De connectie tussen online en offline vindbaarheid

Sommige producten moet je gewoon in het echt hebben gezien voordat je besluit om ze te kopen. Een nieuw paar sneakers, een lekkere parfum of een bosje bloemen. Of het nou gaat om de maat, kleur of geur, in de winkel zal je dan toch altijd het beste geholpen worden. Je zal dan waarschijnlijk denken, waarom hebben deze zaakjes een webshop nodig als mensen toch besluiten om het in de winkel te komen. Het handige aan een webshop of website is, dat er eerst georiënteerd kan worden vóórdat er ook daadwerkelijk iets gekocht wordt. Wanneer je als winkel online goed te vinden bent en bijvoorbeeld hoog staat in de Google Ranking, zal de consument snel besluiten om jouw website te bekijken. Wanneer je website vervolgens aantrekkelijk is en ervoor zorgt dat de consument daadwerkelijk besluit om naar de winkel te gaan is de missie geslaagd.

Op deze manier kunnen online en offline vindbaarheid elkaar aanvullen. Ook kan je zo twijfelende klanten die bij jou in de winkel zijn geweest verwijzen naar de website waar ze nog eens goed over hun aankoop kunnen nadenken. Vervolgens zou je alsnog het product kunnen verkopen dat de consument in de hand heeft gehad maar in de winkel niet besloot om te kopen. Zorg er bij de online ervaring wel voor dat deze vergelijkbaar is met de offline ervaring. Bij een positieve ervaring op de website zal deze associatie ook in de winkel gelegd worden en andersom.

Waarom webshops een fysieke winkel moeten openen

Wanneer het budget dit toelaat, is een fysieke winkel ook een uitstekende aanvulling op de webshop. Wat veel webshops van tegenwoordig doen, is een showroom of pop-up store in een grote stad openen waarbij je toch de producten in het echt kan tentoonstellen. Grote spelers als Nike, Coolblue en Apple hebben fysieke winkels om te laten zien dat ze een goede service en persoonlijk advies kunnen bieden. Daarnaast geeft een mooie winkel een stukje extra uitstraling en is het een uitbreiding op je merk.

Is het je wel eens opgevallen dat deze winkels altijd perfect gestileerd zijn ingericht en de kleuren van het bedrijf hebben. Dit om een sterk merk op te bouwen en te laten zien wat je in huis hebt. Houdt de prioriteit wel op online maar richt de winkel zo in dat het een ervaring wordt om naar binnen te lopen. Stel je producten ten toon en laat zien dat je bedrijf een gevoel voor smaak heeft.

Shopping experience

Een aantal gevestigde bedrijven hebben al laten zien dat het combineren van online en offline marketing echt werkt. Giganten als Ikea, Gamma en Albert Hein zijn als fysieke winkel groot geworden maar door een sterke online strategie hebben deze ondernemingen laten zien dat je bedrijf op het internet net zo belangrijk is als de fysieke winkel. In de afbeelding hieronder, afkomstig van retailtrends.nl, is te zien hoe grote bedrijven in verschillende aspecten innovatief zijn en de shopervaring combineren met digitale ontwikkelingen als Siri en augmented reality.

Albert Hein gebruikt bijvoorbeeld Appie waarbij mensen hun boodschappen door middel van hun stem kunnen bestellen en Ikea maakt gebruik van augmented reality waardoor je producten in je woonkamer kan zetten via je smartphone. In Amerika bezorgt Walmart de producten bij je thuis terwijl je zelf niet thuis bent. Deze grote bedrijven laten zien dat door online en offline marketing te combineren waardoor je een hele nieuwe shopervaring krijgt.

Conclusie

Door middel van online marketing kan je de offline wereld een hele nieuwe ervaring bieden. Door een webshop te beginnen als fysieke winkel zorgt een goede website voor herkenning en kan dit nieuwe mensen naar je winkel leiden. Andersom is het voor een webshop ook een optie om bijvoorbeeld een showroom of een pop-up winkel te openen waarin je je producten tentoonstelt. Zo kan je op een mooie manier je producten presenteren en geeft dit je merk meer uitstraling en betrouwbaarheid. Verder kan je door online en offline marketing te combineren een hele nieuwe dimensie openen waarin deze twee vormen als het ware versmelten.

Als bedrijf is het lastig om zelf je online marketing te regelen en wat wij vaak merken, is dat MKB’ers hier vrijwel nooit tijd voor hebben. De keuze is dan snel gemaakt om het uit te besteden maar waar moet je dan beginnen? Wij van MC eCom services kunnen hierbij helpen en geven advies over online marketing en hoe je dit het beste kan uitbesteden. Wees daarom niet bang om een gratis adviesgesprek in te plannen hiernaast.

Schrijf je in voor een gratis analyse

Ter waarde van €270. We nemen contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Recente Posts