Een marketing plan kan lijken alsof het makkelijk te maken is, maar het is best complex. Ook als je een fout maakt kan je hele marketing campagne voor niks zijn geweest en gaat al het geld verloren. Eventueel zou een online campagnes consultancy kan je hierbij helpen. Een marketing plan is gebaseerd op het planning model (SOSTAC). SOSTAC staat voor: Situation, Objectives, Strategy, Tactics, Action en Control. Als je de volgende stappen die worden uitgelegd volgt zou je een simpel marketing plan moeten hebben. Maar wil je uitgebreider en meer professioneler marketing plan waarmee je een grotere groei tot stand kan brengen, kan je een gratis advies gesprek aanvragen bij ons!

De eerste stap die je moet uitvoeren is kritisch research doen naar de huidige situatie (Situation in het SOSTAC model). Belangrijk is dat je kijkt naar de kansen en de bedreigingen die er zijn in de markt waar jouw bedrijf in meedraait. En kijk ook naar de concurrentie die in de markt zit en hoe die hun marketing aanpakken. Je moet niet alleen extern kijken maar ook intern. Je kan dit doen door een aantal vragen aan jezelf te vragen. Voorbeelden van vragen zijn: Wat is je strategie? En wat zijn de marketing activiteiten die er nu lopen en lopen ze goed? Kijk ook kritisch naar je eigen website, kijk bijvoorbeeld naar het verkeer en hoeveel leads je daarvan krijgt. Door de huidige status te weten van je bedrijf kan je beter gaan bepalen wat je doelen zijn voor de toekomst.

De tweede stap waar je over na moet denken is wat je ambities zijn en wat voor doelen je wil/kan opstellen. Wees hier wel realistisch in, het is bijna onmogelijk om marktleider te worden binnen een jaar. Dit heeft te maken met de Objectives van het SOSTAC model. De vragen die je jezelf moet stellen bij deze stap is waar je wil zijn met je bedrijf over een paar jaar? Zorg dat je de objective SMART opstelt: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Je kan gebaseerd op het 5-S model van Dave Chaffey 5 soorten doelstellingen creëren. De 5 soorten doelen staan uit: Speak, Serve, Sell, Save en Sizzle. Wil je meer weten over deze doelen en wat jouw doelen kunnen zijn? Neem dan contact met ons op!

De volgende stap bestaat uit de Strategy en nu ga je uitwerken hoe je deze doelen kan behalen. Dit is de moeilijkste stap uit je marketing plan. Je zou hierbij verschillende marketing modellen kunnen gebruiken, de traditionele kan je ook gebruiken met kleine aanpassingen. De volgende stappen kan je nemen om de strategie te bepalen: invullen van je portfolio matrix (BCG Matrix), keuze maken voor je waarde strategie, bepalen welke strategie je kan gebruiken ten opzichte van je concurrentie, vaststellen van je groei strategie en invullen van Kern Succes Factoren. Wij bieden hierin onafhankelijk advies hoe je dit het beste dit kan inrichten.

De volgende stap is Tactic. Hoe maak je deze strategie mogelijk en haal je je doelstellingen die je hebt opgesteld. Hier kan je de marketing funnel bij gebruiken. Hiermee kan je ook creëren dat klanten terugkerende klanten worden. Wil je een volledige uitleg, klik dan hierop. (link naar wat is een marketing funnel)

Het laatste wat je moet heeft te maken met Control. Je beantwoord hierin de vraag, hoe gaan we controleren of we de Objectives hebben gehaald of kunnen halen? Je kan met deze stap ook de vorige stappen gaan optimaliseren om je conversie te verhogen. Je zou bijvoorbeeld het verkeer van je website en het gedrag van de bezoekers analyseren met Google Analytics. Een andere tool de je kan gebruiken is een Online Scorecard. Daarmee worden alle aspecten van de SOSTAC samen gebracht. De scorecard vertaalt jouw doelen naar meetbare indicatoren en zo kan je dus je resultaten inzien van jouw strategie. Het weergeeft 4 doelen ten opzichte van elkaar. Deze doelen zijn: organisatie, financieel, online en klantfocus.

Schrijf je in voor een gratis online marketing analyse

Ter waarde van €270. We nemen contact met je op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.