Hoe werkt LinkedIn? Deel III: Betaalde promotie

Logo_Linkedin deel 3

Als bedrijf nieuwe klanten of partners bereiken kan vaak een hoop stress en slapeloze nachten veroorzaken. Er zijn talloze artikelen geschreven over hoe je als startend bedrijf nieuwe klanten kan werven maar het komt vaak genoeg voor dat bedrijven moeten stoppen omdat ze te weinig klanten hebben. Een van de manieren die vaak onderbelicht wordt om nieuwe mensen te bereiken, is betaalde promotie. In deze (tot nu toe) driedelige serie over LinkedIn hebben we al uitgelegd wat de basics van LinkedIn zijn en daarnaast wat het organische bereik doet. In deze blog lees je alles over betaalde promotie van LinkedIn, hoe het werkt, wat de functies zijn en hoe jij als bedrijf hier je voordeel uit kan halen.

PLAN NU EEN GRATIS ADVIES AFSPRAAK IN

Wat is betaalde promotie?

Met betaalde promtie plaats je tegen betaling berichten of advertenties op sociale media waarbij het voordeel vaak is, dat je verschillende segmentaties kan kiezen. Segmentaties zijn de kenmerken die het publiek heeft dat jij wil bereiken. Je kan dus leeftijdsgroep, geslacht, opleiding en woonplaats kiezen van de groep die jij graag wil bereiken. Het voordeel van tegen betaling adverteren is dus dat je op een makkelijke manier een groot, specifiek publiek kan bereiken en dat je daarnaast je advertentie helemaal zelf kan vormgeven. Eerder schreven we al een blog over tegen betaling adverteren op Google en Facebook maar in deze blog hebben we het over de kracht van promoten op LinkedIn

Campagnebeheer
Het beginscherm op de Campagnebeheer pagina

Wanneer je besluit om je product of bedrijf te promoten op LinkedIn is het van belang om eerst een bedrijfspagina aan te maken. De instructie hiervoor is te vinden op de LinkedIn hulppagina. Om vervolgens aan de slag te gaan met het maken van een advertentie zorg je dat je op de campagnepagina komt die te vinden is onder het kopje ‘tools voor beheerders’ op je eigen bedrijven pagina. Hier kan je kiezen voor ‘uw updates sponsoren’ waarna u verwezen wordt naar de pagina hierboven. Op deze pagina kunt u gaan beginnen met het starten van een gesponsord bericht, maar zoals te zien is, zijn er drie verschillende opties waarvoor je kunt kiezen: Gesponsorde content, Tekstadvertenties en Gesponsorde InMail.

Gesponsorde content

De eerste optie die LinkedIn aanbiedt als het gaat om betaalde promotie is gesponsorde content. Deze vorm van content kan je kennen van de gesponsorde berichtjes die verschijnen in je LinkedIn feed. Deze berichten zie je niet zomaar in je timeline, jij zit dan namelijk in de doelgroep die de adverteerder voor ogen had toen de advertentie werd gemaakt. Een voordeel van deze vorm van adverteren is, dat je exact het publiek kan bereiken dat je wil bereiken door je perfecte doelgroep samen te stellen.

Wanneer je begint aan een dergelijke campagne is het de bedoeling dat je vijf stappen doorloopt waarbij je begint met welk bericht je wil promoten en eindigt met hoe je wil betalen. De LinkedIn campagnebeheer biedt drie doelen die je kan bereiken met je promotie. Zo kan je mensen naar je website of content sturen, ze een formulier laten invullen en dus leads genereren of een promotiefilmpje plaatsen. Afhankelijk van welke optie je kiest word je doorverwezen naar stap twee waar je kan bepalen welk bericht je wil gaan sponsoren. Het gaat er hierbij om dat je al een bestaande post hebt waarbij je wil dat deze door meer mensen gezien wordt.

Schermafbeelding 2018-04-12 om 12.36.13

Als je je bericht hebt gekozen, volgt stap drie waarbij je je doelgroep mag gaan bepalen. Bij deze stap komen de voordelen van LinkedIn echt naar boven. Omdat gebruikers van het platform, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook, een soort online CV hebben opgebouwd kan door middel van verschillende segmentaties de perfecte doelgroep samengesteld worden. Naast de standaard criteria als leeftijd, woonplaats en geslacht is er een enorme keuze aan kenmerken die kunnen worden toegepast. hierboven is een screenshot van de verschillende kenmerken te zien. Probeer hierbij goed na te denken wat voor mensen je bericht echt moeten zien en pas je segmentatie hierop aan. De volgende stap is het kiezen van de betaalmethode. LinkedIn biedt hiervoor verschillende mogelijkheden, zo kan je bijvoorbeeld per click betalen (CPC) maar ook per weergave (CPV). Uiteindelijk moet je voor jezelf uitvinden welke advertentie en doelgroep het beste bij jouw bedrijf past.

Tekstadvertenties en Gesponsorde InMail

Bij tekstadvertenties en Gesponsorde InMail gelden ook stap drie tot en met vijf, maar is de content die je adverteert anders. Bij tekstadvertenties maak je in tegenstelling tot gesponsorde content een echte advertentie waarbij je als doel voor ogen hebt om mensen naar je site te krijgen of om leads te genereren. Een advertentie maken in LinkedIn is heel simpel en werkt goed als je als bedrijf een kort berichtje wil plaatsen dat veel mensen te zien zullen krijgen. Denk daarom goed na wat je precies wil bereiken met je promotie en pas je advertentie hierop aan. Na het maken van de advertentie volgen de stappen die we eerder zagen bij gesponsorde content.

voorbeeld gepromote berichten
Voorbeeld van een tekstadvertentie [bedrijfsnamen geblurd]

De derde optie voor betaalde promotie is een gesponsorde InMail. Met deze functie stuur je naar je doelgroep een bericht met hetzelfde doel als een tekstadvertentie. Het voordeel van deze functie is dat je de mensen uit de doelgroep op een soort persoonlijke manier benadert en daarnaast de kans groot is dat het bericht echt gelezen wordt. Het nadeel hiervan is dat het als opdringerig gezien kan worden en het een soort ‘spam effect’ krijgt wanneer je het mailtje op een verkooppraatje laat lijken. Voor voorbeelden van het juist toepassen van de betaalde promotie verwijzen wij je door naar de blog van LinkedIn zelf waarin ze de beste voorbeelden tentoonstellen.

Wat te doen als de advertentie live is?

Het adverteren op LinkedIn en alle andere platformen is een proces van oefenen en fouten maken. Niemand creëert in één keer een perfecte advertentie en daarom biedt LinkedIn de mogelijkheid om meerdere advertenties tegelijk online te zetten zodat je kan testen wat wel en niet werkt. Op de ‘campagneprestaties’ pagina kan je in één oogopslag zien hoe goed jouw advertentie werkt. Daarnaast kan je de demografische gegevens zien van de mensen die op jouw link klikken, en wordt je door LinkedIn enorm geholpen met het doorvoeren van jouw campagne. Zo zijn alle elementen op LinkedIn aanwezig om een goede advertentie te publiceren en wanneer deze er eenmaal is, is het zaak om deze in de gaten te houden en te blijven perfectioneren.

Mocht je na het lezen van deze post interesse hebben om te adverteren maar wil je hierbij hulp hebben? Wij kunnen jou verder advies geven over de mogelijkheden die er zijn om dit uit te besteden. Wees daarom niet bang om hieronder een gratis adviesafspraak in te plannen.

PLAN NU EEN GRATIS ADVIES AFSPRAAK IN

1 Comment »

Leave a Reply