Tips voor het designen van een website

foto websignIn onze vijfdelige blogserie over online vindbaarheid gingen we al in op SEO & SEA, Google AdWords, Facebook advertising en zoekwoorden. Met deze blogs hebben we proberen duidelijk te maken dat het voor een bedrijf enorm belangrijk is om online gevonden te worden. Één van de meest essentiële onderdelen van online aanwezigheid is de website en het design zelf. Wanneer de website niet duidelijk is, fouten bevat of simpelweg te traag is, is een bezoeker al snel geneigd om naar een andere site te gaan. Wanneer je site niet goed werkt, kan alle tijd en geld die in online marketing is gestoken voor niks zijn geweest. In deze blog lees je daarom alles over het designen van een website waarin we tips geven om jouw website beter te laten werken en gebruiksvriendelijker te maken.

Meld je nu aan voor een gratis advies gesprek!

Conversiepercentage

Hoewel een website er aantrekkelijk uit moet zien voor een bezoeker moet hij natuurlijk ook functioneel zijn. Bij een webwinkel moet er een product verkocht worden en bij een bedrijf is het de bedoeling dat de bezoeker zijn contactgegevens achterlaat of een afspraak maakt. Wanneer een bezoeker dit doel bereikt wordt dit een conversie genoemd. In een vorige blog wordt dieper ingegaan begrip op het begrip conversie maar voor nu is het belangrijk om dit begrip in gedachte te houden wanneer je een website ontwerpt.

De conversie wordt uiteindelijk omgezet in een percentage waarin je dus precies kan zien hoeveel bezoekers daadwerkelijk tot actie overgaan op de site. Dit percentage is door middel van Google Analytics te meten en zeer belangrijk om in de gaten te houden. Wanneer dit aan het begin niet zo hoog ligt, is dit niet zo erg maar probeer altijd na te denken hoe deze conversie te verbeteren is. Voor een webshop kan de conversie verbeterd worden door bijvoorbeeld het winkelwagen/bestelproces te versnellen. Bij een bedrijf kan een grote button op de homepagina gezet worden waarin de bezoeker een afspraak kan inplannen. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om dit percentage te verbeteren waarbij we nogmaals verwijzen daar de blog over conversieoptimalisatie.

Laadtijden en verschillende schermen

Omdat we tegenwoordig verschillende schermen, desktops, laptops en andere apparaten websites bezoeken is het belangrijk dat de ruimtes op de site worden gebruikt zodat het op alle schermen de site optimaal leesbaar is. Daarom is de responsive webdesign ontwikkeld waarbij de website zich als een soort klei van vorm verandert en zo automatisch aanpast aan het scherm waarop jij de site bezoekt. Het nadeel is gelijk, om door te gaan op de klei metafoor, dat het net zoals bij klei tijd kost om van vorm te veranderen. Dit houdt in dat de laadtijd langer is omdat de site steeds bezig is om te berekenen hoe groot het scherm is waarop je de site bekijkt.

Adaptive webdesign kan hiervoor een oplossing bieden. Met deze vorm van webdesign sla je twee vliegen in een klap door de laadtijd te verminderen en daarnaast ervoor te zorgen dat de site op alle apparaten, dus ook smartphones goed uitziet. De technologie erachter bestaat uit het feit dat een webpagina meerdere formaten en versies heeft waar de site niet meer de tijd nodig heeft om zich aan te passen. De webpagina ligt namelijk voor ieder formaat al klaar.

Conclusie

Belangrijke punten om in het achterhoofd te houden wanneer je besluit om een site te beginnen of verbeteren is of de bezoeker jouw beoogde doel bereiken. Om dit resultaat te bereiken is het belangrijk dat de site zo gebruiksvriendelijk mogelijk is en dat het daarnaast voor de bezoeker duidelijk is wat er allemaal op de webpagina te doen is. Verder is het essentieel dat de site er op ieder scherm even goed uitziet zodat de gebruikerservaring optimaal is. Houd hierbij wel rekening met de laadtijden van de webpagina’s waardoor de gebruiksvriendelijkheid juist weer omlaag kan gaan.

Wanneer je nu besluit om na het lezen van dit artikel je website te willen verbeteren maar niet precies weet waar je het moet zoeken? Wij willen je graag hiermee helpen en kunnen advies geven over het bouwen van sites en de beste bedrijven die dit voor jou uit handen willen nemen. Meld je dus snel aan voor een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek waarin we je meer informatie kunnen geven.

Meld je nu aan voor een gratis advies gesprek!

Leave a Reply