The future of retail

future of retail

Retail begon in de late middeleeuwen in London waar koopmannen op markten en kermissen stonden en langs de deuren gingen om hun producten te verkopen. Nu zo’n achthonderd jaar later is er veel veranderd. Hoewel de huis-aan-huisverkopers nog steeds bestaan, kwam met de intreding van de eCommerce een flinke omslag in de retailwereld. De verandering naar mobile -en eCommerce roept een hoop vragen op. ‘Bestaan er straks nog wel fysieke winkels?’, ‘Hoe groot wordt verkoop via smartphones?’ en ‘Is er nog wel een plek voor kleinere webshops in de buurt van giganten als Bol.com en Zalando?’ In deze post lees je over een aantal toekomstige ontwikkelingen in de retail en eCommerce.

PLAN NU EEN GRATIS ADVIES AFSPRAAK IN

Aankopen op webwinkels stijgen terwijl fysieke winkels dalen

Webwinkels zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Met een paar kliks koop je een nieuwe broek bij je favoriete kledingsite en meestal heb je het pakketje de volgende dag al in huis.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in de afgelopen 4 jaar kledingaankopen via webwinkels zijn gestegen met 75%. In de grafiek hieronder is daarnaast te zien dat hoewel online kledingaankopen dus enorm zijn gestegen, de aankopen in winkel juist dalen.

statistieken kledingwinkelsOmdat steeds meer mensen hun kleding online bestellen, bestaat er de vrees dat fysieke winkels overbodig gaan worden. Echter, dit lijkt onwaarschijnlijk. De verwachting is namelijk dat mensen het ‘naar een kledingwinkel gaan’ en ‘shoppen’ zien als een ritueel of traditie waardoor dit wel blijft doorgaan. Wel wordt verwacht dat online bestellen van kleding en andere producten alleen nog maar gaat stijgen.

Mobiele aankopen blijven steeds meer stijgen

Hoewel aankopen via webshops dus stijgen is er nog een andere speler die de online aankopen gaat veranderen. Dat zijn de aankopen via de smartphone. Steeds meer bedrijven, retailers en webshops hebben tegenwoordig een app waarin je aankopen kan doen. Wanneer deze apps een beetje goed werken is de gebruikerservaring bijna altijd positief en beter dan via een pc of laptop.

grafiek retail

In het grafiekje hierboven is te zien dat de mobiele aankopen in Nederland binnen een jaar tijd zijn gestegen van 21% naar 28%. Dit is een enorme groei als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met aankopen via laptop en desktop in het zelfde grafiekje.

Ook de vindbaarheid op Google heeft invloed op smartphone-aankopen. In onze eerdere blogs was al te lezen dat online vindbaarheid enorm belangrijk is. Google is bezig met het uitvoeren van de ‘mobiel-eerst’-indexering. Hoewel dit nu nog niet het geval is zullen mobiele sites uiteindelijk sneller gevonden worden in de Google Zoekresultaten dan de desktopversie.

De opkomst van marketplaces

Een marketplace is een online plek waar webshops en klanten samenkomen om producten te kopen en verkopen. Hoewel ‘marketplace’ zich letterlijk vertaald in ‘markt’, is het ook daadwerkelijk een online markt. Een goed voorbeeld hiervan is Bol.com waar webwinkels zich kunnen aansluiten en tegen een commissie per verkocht product hun verkopen kunnen doen. Internationaal is met deze vorm van e-commerce al een enorme groei aan de gang, denk bijvoorbeeld aan Alibaba en Amazon.

inforgraphic-marketplaces.png

In de toekomst gaan steeds meer webwinkels zich aansluiten bij deze marketplaces waardoor deze platformen nog meer gaan groeien. Volgens onderzoekers is de verwachting dat in 2020 zo’n 40% van de wereldwijde online verkopen via een dergelijke marketplace gaan.

Omnichannel

In onze eerdere blogs was al te lezen dat het omnichannel steeds belangrijker gaat worden. Omnichannel houdt in dat op welk kanaal de klant ook een product bekijkt of koopt, dit kan op de computer, smartphone of in de winkel zijn, dat deze ervaring naadloos in elkaar overloopt. Dit houdt in dat alle kanalen dus het kassasysteem, de webshop en de app met elkaar verbonden zijn en samenwerken Echter, er is nog weinig bekend over hoe deze strategie zich zal ontwikkelen maar duidelijk is wel dat dit in de toekomst van de retail een belangrijke rol gaat spelen.

Het mag dus wel duidelijk zijn dat er een hoop gaat veranderen in de toekomst als het gaat om de retail. Mocht je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd zijn wat voor gevolgen deze veranderingen voor jouw onderneming zou kunnen hebben en wilt u goed voorbereid zijn op de toekomst? Meld je dan snel aan voor een gratis en geheel vrijblijvend informatiegesprek.

PLAN NU EEN GRATIS ADVIES AFSPRAAK IN

 

Leave a Reply