Hoe werkt LinkedIn? Deel I: De basics

Logo_Linkedin deel 1

Vroeger was netwerken een onmogelijke klus, een boekje met duizenden nummers waarbij je niet wist welk nummer bij welke persoon hoort. Nu in 2018 is het makkelijker dan ooit, op Facebook zie je precies waar je vrienden en collega’s mee bezig zijn en op Twitter komen de meest interessante gedachtes voorbij. Toch zijn deze sociale media platformen informeel en is dit niet de beste methode om in contact te komen met mensen uit de zakelijke wereld. Daarom is LinkedIn ontwikkeld. Connecties maken gaat door middel van één muisklik en binnen een paar minuten kom je in contact met de persoon waar je naar op zoek bent. Het platform is met 4,4 miljoen gebruikers na Youtube (8 miljoen), Facebook (10,8 miljoen) en Whatsapp (11,5 miljoen) het grootste social media platform van Nederland en is dus een belangrijke speler om in de gaten te houden. Eerder las je op onze blog al dat Facebook belangrijk is voor bedrijven maar met LinkedIn is ook een hoop te behalen. In deze blogserie lees je alles over de functies en mogelijkheden van LinkedIn met in deel I de basics.

PLAN NU EEN GRATIS ADVIES AFSPRAAK IN

Persoonlijk en bedrijfsprofiel

Op LinkedIn kan zoals bij iedere sociaalnetwerksite een profiel worden aangemaakt. Het verschil hierbij is dat dit profiel niet draait om vakantiefoto’s, muziekinteresse of welke evenementen je gaat bezoeken. Bij LinkedIn zijn je opleiding, werkervaring en vaardigheden belangrijk. Je kan een profiel op het platform zien als een open online CV waar andere LinkedIn-gebruikers een blik kunnen werpen op jouw carrière.

Ook is er een mogelijkheid voor bedrijven om een LinkedIn-pagina te starten. Net als op Facebook kan je als gebruiker ervoor kiezen om de onderneming te gaan volgen en zo updates te ontvangen indien er regelmatig wat op gepost wordt. Wat interessant is aan deze pagina’s is dat het naast de algemene informatie over het bedrijf je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid hebt om te solliciteren wanneer de onderneming dit toelaat.

Connecties

Volgens de site van LinkedIn is de missie van het platform om “professionals van over de hele wereld met elkaar in contact te brengen, zodat ze productiever en succesvoller kunnen zijn.” Het doel voor de gebruiker is dan ook om een netwerk op te bouwen door connecties te maken. Je maakt connecties met mensen die je kent om vervolgens je web groter te maken. Door een verbinding te leggen met iemand die een groot netwerk heeft kan je gebruik maken van elkaars zakelijke netwerk.

Wat vervolgens met het netwerk wordt gedaan hangt af van de gebruiker. Zo kan je bijvoorbeeld een baan vinden of een baan aangeboden krijgen vanuit je verschillende connecties. Bedrijven die nieuwe medewerkers zoeken kunnen ook vacatures op LinkedIn plaatsen. Omdat op het profiel beschreven staat welke ervaring de gebruiker heeft, kan de werkgever precies inzien welke kandidaten wel en niet geschikt zijn.

Potentie

Voor kleine bedrijven biedt LinkedIn kansen om potentiële klanten, medewerkers en connecties aan te trekken. Dit zorgt ervoor dat bedrijven ook online kunnen groeien en dat mensen weten dat je als onderneming sterk staat en een groot netwerk hebt.

LinkedIn kan dus ook gezien worden als een manier om je bedrijf of jezelf neer te zetten en een professioneel netwerk op te bouwen. Voor advies over LinkedIn of het starten van een dergelijke pagina zijn kunnen wij advies geven over de mogelijkheden van het platform. Mocht je daarom vragen hebben, meld je dan snel aan voor een gratis en geheel vrijblijvend informatiegesprek.

PLAN NU EEN GRATIS ADVIES AFSPRAAK IN

3 Comments »

Leave a Reply