Online Vindbaarheid Deel V: Zoekwoorden-onderzoek

Wil je als bedrijf de SEO of SEA, zie online vindbaarheid deel I en deel II, perfect op orde hebben? dan is het van belang eerst een goed zoekwoorden-onderzoek uit te voeren. Een zoekwoorden-onderzoek is de basis voor een geslaagde online marketing strategie. Tijdens zo’n onderzoek houd je rekening met de volgende zaken: Op wat voor manier zoeken mogelijke klanten mij? En wat voor zoekopdrachten voeren ze in om mij te vinden?

Zoiets klinkt misschien heel simpel, maar ligt toch snel wat ingewikkelder. Als je nu aan tien mensen vraagt om, bijvoorbeeld, de beste plaats voor de maandelijkse bedrijfsborrel te zoeken, krijg je al gauw 6 a 7 verschillende antwoorden. Niet iedereen zoekt op dezelfde manier. En toch moet je als bedrijf proberen te begrijpen hoe je het best gevonden kan worden.

Begin makkelijk

Bij een zoekwoorden-onderzoek is het belangrijk eerst simpel te beginnen en van daaruit dieper op de zaak in te gaan. Stel, je verkoopt herenkleding, dan zal het woord herenkleding al snel bovenaan je zoekwoorden-onderzoek staan. Dat is logisch want je verkoopt herenkleding, maar dat doen ook nog duizenden andere zaken die waarschijnlijk ook allemaal bedacht hebben dat herenkleding een belangrijk zoekwoord zal zijn. Dus moet je nadenken over wat potentiële klanten bij jou webshop brengt.

Specificeer je zoekwoorden

Nadat je je basiszoekwoorden hebt vastgesteld moet je deze woorden specificeren. Dit kun je het beste doen door je eerst af te vragen waar jou zaak voor staat, wat maakt de winkel uniek ten opzichte van de duizenden andere aanbieders? Stel je specialiseert je in blauwe jasjes, dan vul je het lijstje zoekwoorden aan met blauwe herenkleding en andere zaken in die richting. Op die manier maak je een lijst met verschillende zoekwoorden waarop mogelijk naar jouw bedrijf kan worden gezocht. Om de concurrentie te verminderen op bepaalde zoekwoorden, is het ook aan te raden plaatsnamen in de zoekwoorden te verwerken. Dan krijg je bijvoorbeeld blauwe herenkleding Utrecht, hiermee zal je algemene bereik minder zijn maar zullen consumenten in Utrecht sneller op jouw webshop terecht komen. Voor omnichannel retailers kan het een cruciaal verschil maken in het kosten-baten plaatje wanneer er wel of niet is geoptimaliseerd op een geografische basis.

Als deze lijst gemaakt is, dan kan je echt beginnen met het zoekwoorden onderzoek. Hiervoor zijn verschillende manieren, de makkelijkste manier om dit te doen is je eigen zoektermen ophalen via Google. Heel simpel en effectief, je kan in één oogopslag zien of je jouw bedrijf kan vinden met de zoektermen die je zelf hebt samengesteld. Kun je jouw bedrijf niet snel vinden? Dan moet je de zoektermen aanpassen. Handig hierbij is dat Google zelf al alternatieve zoektermen aangeeft onder aan de pagina. Vaak staan hier handige zoektermen tussen om te onderzoeken!

Google zoekwoorden-planner

Google AdWords biedt een zoekwoorden-planner aan voor haar betaalde zoekresultaten. Echter, deze tool is ook prima te gebruiken voor zoekwoorden voor jouw website. Deze tool werkt heel eenvoudig, je vult je eigen zoekterm in en vervolgens geeft Google aan hoeveel er gemiddeld gezien maandelijks op deze term wordt gezocht. Daarnaast komt Google ook met een stel andere suggesties die ook bij deze zoekterm zouden kunnen passen, met ook daarbij het gemiddelde aantal zoekopdrachten. Voor jou is het van belang niet blind in de meest geklikte optie te investeren. Dit komt omdat deze opties vaak ook de meeste concurrentie hebben. Wel wordt gelijk duidelijk welke opties slechte keuzes zullen zijn voor het bedrijf. Staar je ook niet blind op maar enkele zoektermen, vul meerdere termen in en kijk welke het beste bij het bedrijf passen. Voer daarbij ook concurrentieonderzoeken uit, op die manier krijg je langzaam duidelijk hoe je mensen het makkelijkst naar jouw website lokt.

Schermafbeelding 2018-01-02 om 13.47.40

Andere opties & tools

Er zijn op het internet tal van andere tools te vinden die je kunnen helpen bij het uitvoeren van je zoekwoorden-onderzoek. Dat maakt het ook een behoorlijke opgave om de goede opties hier tussenuit te halen, Daar komt bij dat voor de meeste programma’s aanzienlijke bedragen betaald moeten worden. Veel systemen bieden je eerst een proefperiode aan waarna je aan abonnement moet afsluiten. Een ander concept dat veel gezien is zijn de free en premium accounts waarbij je met een free account vaak weinig opschiet. Omdat het doen van een goed zoekwoorden-onderzoek een enorm doolhof kan zijn, is het vaak voordeliger om dit uit te besteden.

Als je het dan toch zelf wil uitvoeren is ‘Ahrefs’ één van de programma’s die doet wat het beloofd. Dit programma geeft je een heel erg gedetailleerd beeld van zoekopties, click throughs en zoekvolumes. Daarmee helpt deze tool je heel goed om de juiste zoekwoorden voor jou bedrijf vast te stellen. Toch is deze tool ook niet gratis en zal je het regelmatig moeten gebruiken om de kosten er daadwerkelijk uit te halen. Vind je dit nou tot te veel werk en bespaar je liever tijd en geld door dit uit te besteden, dan kan dat uiteraard bij ons. Klik gerust even op de button hieronder om je aan te melden voor een gratis en geheel vrijblijvend informatiegesprek!

 

Meld je nu aan voor een gratis advies gesprek!

 

Leave a Reply