Online vindbaarheid Deel III: Google AdWords

Logo-google-adwords

Zoals in de vorige blog al aangekondigd, gaan we het in deel III hebben over Google Adwords. In de vorige twee delen zijn vooral de begrippen SEO en SEA verder uitgelegd. Dit komt omdat deze twee afkortingen de meest algemene begrippen zijn in de online vindbaarheid. Google AdWords is als het ware de SEA maar dan alleen van Google. Waarom dit wellicht interessant is voor jouw bedrijf lees je hier.

Google AdWords

Bij Google AdWords adverteert een gebruiker op zogenoemde keywords, dit zijn woorden waarop potentiële klanten zoeken. Als je betaald voor die woorden, komt jouw website bovenaan te staan en komen mogelijke klanten op jouw site terecht. Nou is het zo dat Google ook zijn eigen belangen heeft. De zoekmachine is zo populair geworden vanwege het gebruiksgemak en de goede zoekresultaten. Het is daarom zo dat Google AdWords klanten die een hoge relevantie hebben beloond. Dit houdt in dat websites waarvan de inhoud naadloos aansluit op de gekozen zoekwoorden minder betalen per klik dan websites waarvan de inhoud tegenvalt.

SEO belangrijk

Het bovengenoemde is waarom SEO, zoals beschreven in deel I en deel II, ook bij Google AdWords zo belangrijk is. Als je SEO goed op orde hebt is Google als het ware blij met je. Dit omdat een klant via de zoekmachine snel op de juiste pagina terecht komt en zo via Google snel vindt wat hij of zij zoekt. Google kijkt onder andere naar hoe lang een bezoeker na een klik op een website blijft hangen. Blijft die lang op de website, dan ziet Google je website als relevant, is de gebruiker snel weer terug op Google wordt je website minder relevant gevonden, zul je meer gaan betalen voor kliks en kom je minder hoog in de zoekresultaten terecht. Denk je dus aan een Google AdWords campagne, zorg dan dat de SEO van je website goed op orde is, zo niet dan gaat dit onnodig hoog in de kosten lopen.

Kosten AdWords

Wat mooi is aan het kostenplaatje van Adwords, is dat je een eigen dagbudget en maximale kosten per klik kan instellen. Google zorgt er dan voor dat je nooit meer dat 30 keer je dagbudget betaalt. Dus stel je zet je dagbudget op 15 euro per dag dan zal Google per dag de advertentie stop zetten als die 15 euro bereikt is, zo kom je, met een dagbudget van 15 euro, dus nooit boven de 450 euro per maand en zit je niet plots met onverwacht hoge kosten. Toch is het zo dat de kosten relatief hoog kunnen oplopen. Dure keywords zoals ‘verzekering’ en ‘software’ kunnen al gauw 15 euro per klik kosten, dan zit je dus met een enkele klik al aan je dagbudget en is het nog lang niet zeker dat die ene gebruiker ook overgaat tot koop van een product. Er zal dus relatief veel geld in een AdWords campagne gestoken moeten worden om er ook echt profijt uit te halen.

Andere mogelijkheden

Zoals blijkt kan een AdWords campagne hoog in de kosten lopen, daarnaast moet je zeker als beginnend bedrijf zorgen dat de SEO van je website tiptop in orde is om er echt profijt uit te halen, er is namelijk veel concurrentie. Google AdWords is natuurlijk niet de enige manier om snel betalende gebruikers naar je website te lokken. Een snel groeiende en momenteel goedkopere manier is Facebook advertising. Zoals in onze eerdere blog over Facebook al beschreven is wordt Facebook een onmisbaar platform voor bedrijven. Dit om de bekendheid en het imago van je bedrijf te verbeteren maar ook om via Facebook advertising nieuwe klanten binnen te halen. In de eerstvolgende post gaan we verder in op de ins en outs van Facebook advertising en waarom hier misschien wel te toekomst van online adverteren ligt.

Wat de beste optie is voor jouw bedrijf is niet zo gemakkelijk te zeggen. Ben je na het lezen van deze blog nou benieuwd naar hoe jouw bedrijf het beste kan adverteren en zijn online vindbaarheid te vergroten? Meld je dan hieronder aan voor een vrijblijvend gratis advies gesprek!

Meld je nu aan voor een gratis advies gesprek!

Leave a Reply